dimarts, 7 d’abril del 2015

ORIENTACIÓN PARA EL RESCATE DE ANFIBIOS O REPTILES DE CAVIDADES

Ja fa uns mesos en una sortida un company va decidir treure 5 o 6 Salamandres,  no recordo exactament el nombre, provocant el fet un debat entre els assistents a la sortida, aquest fet es va repetir fa uns dies en el transcurs d'una sortida, concretament de l'interior del T38 on un company va decidir de treure una granota de la cavitat, només que aquesta vegada ja no va obrir debat, per a sorpresa meva al dia següent va aparèixer un article sobre el tema en GOTA a GOTA nº 7 pel que m'ha semblat oportú publicar aquest petit extracte de l'article i evidentment el LINCK a la revista concreta per si algú decideix ampliar la informació.

un Salutació.




 

RECONEIXEMENT DE LES ESPÈCIES MÉS COMUNS

El principal problema amb què ens trobarem quan ens trobem un amfibi o un rèptil en una cavitat és el reconeixement de l'espècie.  Encara que el més fàcil és que es tracti d'una de les més freqüents, hem de tenir un cert coneixement de la distribució i de les característiques morfològiques de les espècies per poder determinar amb fiabilitat. 

A la figura 2 es mostren imatges de les espècies més comunes. No obstant això, davant el dubte el millor és realitzar una fotografia i enviar-la a algun especialista (qualsevol dels autors) o utilitzar les pàgines de herpetologia de les xarxes socials (FB: Fotografia Amfibis i Rèptils de la Península Ibèrica o SARE Andalusia, entre d'altres). En cap cas s'ha de procedir a la retirada dels exemplars sense una correcta identificació o reconeixement del seu estat.

 



 Figura 2.- Espècies d'amfibis i rèptils freqüentment trobades en les cavitats. A dalt esquerra: Bufo spinosus. A dalt dreta: Pelodytes punctatus. Centre esquerra: Rana temporaria. Centre dreta: Salamandra salamandra. A baix esquerra: Alytes obstetricans. A baix dreta: Anguis fragilis. (Autor de totes les fotografies A. Montori).




· HORES: Si porta poc temps està perfectament normal. Nodrit, actiu, alerta i despert. en aquesta situació ens serà difícil determinar si pot entrar i sortir sense dificultat d'aquesta cavitat i per tant si és necessària la nostra actuació. 

· DIES: Comencen a notar-se un cert aprimament (perd la forma arrodonida o es comencen a observar plecs a la pell (Figura 3) i els primers efectes de la hipotèrmia continuada: desnodrit, inactiu, però segueix alerta i despert.

 · MOLTS DIES (SETMANES): Marcat aprimament (Figura 4), es noten els ossos sota la pell i els plecs estan molt accentuats. Totalment desnodrit, inactiu, sense avís i gairebé es deixa capturar.
Potes escanyolides adquirint la forma de l'os per consum progressiu de la musculatura. Aquests animals aguanten molt de temps sense menjar (mesos), però en època d'activitat diverses setmanes ja poden causar la mort de l'individu. En aquest últim cas ha de traslladar-se a un centre de recuperació o bé notificar i lliurar-lo a la guarderia forestal de la zona perquè ho facin ells.
Encara que la desnutrició pugui ser greu, la deshidratació acostuma a ser molt més severa i perillosa per a l'animal. Per això, si notem signes d'aprimament acusats i el pou o la zona no és humida, serà sempre convenient hidratar l'exemplar mullant o bé dipositant aigua en alguna petita cavitat i permetent que l'animal accedeixi o se submergeixi parcialment.
Els amfibis poden absorbir aigua per la pell, mentre que els rèptils han de beure ja que les escates són molt impermeables en general.








Transport


En localitzar l'animal, hem d'acostar-amb cautela. Utilitzem sempre guants de làtex. És bo portar sempre a la motxilla, no pesen i tenen multitud d'usos, entre ells, agafar amfibis sense danyar-los la pell. Hem de considerar que els amfibis tenen la pell nua i la seva manipulació pot provocar la muda o irritacions de la pell.
L'ideal és portar bosses de roba per transportar tant amfibis com rèptils, i està especialment recomanat per a aquests últims. Novament és un material que sempre hauríem de portar a la motxilla.
Si la bossa de roba s'humiteja és ideal per transportar amfibis, té ventilació i s'adapta a la forma de l'animal. Amb això últim evitarem que es copegi durant un possible transport com passaria en una caixa o amb un pot. D'altra banda disminueix l'estrès ja que se sent protegit a l'estar envoltat de roba i es calma. La roba no es deteriora si l'animal defeca o orina per estrès, el que sí que passa amb les caixes de cartró, que es poden trencar i generar un orifici per on s'escapa l'animal. Finalment, no ocupa lloc quan està plegada a la motxilla. Si no tenim aquestes bosses, podem improvisar qualsevol caixa de cartró, vigilant amb els detalls abans esmentats. En aquest cas, haurem d'obrir petits orificis de ventilació en la part inferior.
Evitem sempre que sigui possible les gàbies d'aus domèstiques o els pots de vidre. Si no disposem tampoc de cartró, és preferible una bossa de plàstic tot que en no transpirar està realment desaconsellada.
No els donem menjar ni aigua durant el transport. Al no ser mamífers tampoc hem d'oferir llet, que podria fins i tot provocar greus diarrees. En algunes ocasions és decisiu per a la supervivència i posterior rehabilitació i alliberament de l'animal, el temps que passa des que és trobat fins que pot ser atès per un professional. Per això, posa't en contacte amb la guarderia del Parc o els agents rurals o porta l'animal, el més aviat possible, a un centre especialitzat.


On alliberar-lo. Hem de suposar que l'exemplar pertany a la fauna local, per això el alliberarem sempre en les rodalies de la cova. Ha caigut accidentalment i intentem ajudar-lo, de manera que no ho traslladem lluny de la cavitat. Si es tracta d'un amfibi que alliberarem en una zona ombrívola, el més humida possible, protegit per pedres o fusta morta, i on l'animal no tingui necessitat de tornar a la cavitat a refugiar-se. Si es tracta d'un rèptil ho deixarem en una zona protegida però assolellada. Sota una pedra de bona mida o bé el alliberarem entre la mala herba. Mai posem l'animal i després baixem la pedra, ja que podem aixafar.

PER AMPLIAR INFORMACIÓ RECOMANO LA LECTURA DE L'ARTICLE A LA REVISTA  
PER ACCEDIR FES CLICK A LA FOTO.



ARTICLE

https://drive.google.com/file/d/0B4JcDrAba_RPVEJJWWtNU0JIcnc/view

 REVISTA 


https://drive.google.com/file/d/0B4JcDrAba_RPVEJJWWtNU0JIcnc/view