dilluns, 11 de maig del 2015

INSTALACIÓ AMB CORDINOS D'ALTA RESISTÈNCIA ( La Dyneema® )

La proliferació de Cordinos d'alta resistència en els últims anys per a l'espeleologia a portat als fabricants a fer estudis sobre la seva resistència i durabilitat, exposo a continuació uns quants apunts per a la vostra valoració...


Els punts forts de la Dyneema®, en versió de 5 mm de diàmetre, són sens dubte el seu baix pes 15,5 gr/m, elevada resistència -nominalment, 12 kN en simple i 14 kN en doble-, i bona resposta a l'abrasió.

  

Els seus punts febles, que tampoc podem obviar, són,  el seu baix punt de fusió -entre 145 i 155ºC, atenció als que encare utilitzen la il·luminació d'acetilè!, Pot situar-se com una de les causes també el seu pèssim comportament a la torsió i que aquest cordino no respon a cap homologació ni norma, sigui UIAA o CE.

Encara que sembla que la marca BEAL, està estudiant l'obtenció de la norma EN 564 i en aparença ho ha aconseguit, segons els seus fulletons.

 

Per descarregar el document fes click al anagrama de la marca


https://sites.google.com/site/espeleodivebcn/Captura de pantalla 2015-04-19 a les 19.51.34.jpg

 

 

 Sorprèn el seu excel·lent comportament quan s'utilitza com a ancoratge, prescindint de mosquetó, com en les plaques AS, nuant directament al cordino una corda semi-estàtica de poliamida, en aquest cas de 10 mm i amb un nus de vuit. En les proves realitzades, el nus pla és el que millor respon 1219 daN (Kg), seguit de prop per la presa d'alosa 1175 daN (Kg ).

 

 l'Escola Francesa aconsella el seu us amb el nus teixidor i un de vuit per fer de tope, estalviant-nos així també l'inconvenient de la seva pèssima tolerància a la torsió doncs no tindrem de desfer el triple pescador de tancament de l'anell cada cop que s'utilitzi, per tal de no fer patir la dyneema i mínbar la seva resistència. Podeu veure'n mes imatges descarregant el document al link de mes abaix. 

 

En las proves amb cinc caigudes successives de factor 1 o 0,5 sobre la corda semi-estàtica, la unió no va patir el menor mal.

Una opció es la placa AS (Amarrage Souple o ancoratge flexible), que ens permet fins i tot ancorar en sostres i amb una resistència de 11 kN tant a cisallament com a tracció.   

Aquesta plaqueta esta fabricada per la firma britànica Climbing Technology, sobre un disseny concebut per Georges Marbach (1999) sobre la base de l'ancoratge que ja desenvolupés el 1980 a partir d'una idea de Jean-Louis Rocourt, que en aquell cas utilitzava cable d'acer. Es pot veure un estudi molt complet sobre l'ús d'aquest ancoratge de L'Ecole Française de Spéléologie fent click al logo. 

 

https://sites.google.com/site/espeleodivebcn/dyn.pdf


 PLACA VIRADA Pes: 32 gr - 
Material: Alumini - Resisténcia: 15 kN 


PLACA COLÇADA - Pes: 32 gr - 
Material: Alumini - Resisténcia: 15 kN  

A LES DUES ANTERIORS CAL AFEGIR EL PES DEL MOSQUETÓ QUE DE MITJA ES D'ENTRE 60 I 75 Gr. 

 

Plaqueta Clown, 
La seva forma especial permet fixar
 la corda sense mosquetó
   separada de la paret
Pot instal·lar-se al sostre
Pes: 40 g.  


 

Incloc la plaqueta clown tot i que aquesta esta descontinuada al catàleg de Petzl doncs en el mercat encara hi ha existències d'ella.

 

 

 

AS Sistema d'ancoratge molt lleuger 
 Capçal amb cargol M8 per a spit
4 orificis per subjectar cordino de Dyneema de 5 mm 
Permet la instal·lació de la corda sense mosquetó.
Pot instal·lar-se en sostres
amb 1.25. de Dyneema de 5mm. Pes: 36 g 

 

Agraeixo a Esports Nus la cessió de les imatges dels ancoratges.


http://espeleonus.com/