diumenge, 21 de setembre del 2014

CUEVA DE TITO BUSTILLO ( ART RUPESTRE )

Aquest estiu i aprofitant unes vacances a Astúries, aprofitem per fer una visita al Centre d'Art Rupestre Tito Bustillo, animats per un article llegit a ESPELEOBLOC:



Un descobriment relativament Jove ... Abril de 1968, en què un grup d'espeleòlegs del grup de muntanya de Torreblanca, acompanyats per dos joves Riosellanosen baixar per una petita avenc coneguda com Pozu'l Ramu i durant la seva incursió descobrir dos dels conjunts artístics més importants, el Cambril de les vulves i el Panell Principal





  








El descobriment va tenir una gran repercussió mediàtica local, nacional i internacional, a causa de la qualitat i quantitat de les obres descobertes, equiparables als més importants jaciments europeus llavors coneguts.





 


Als pocs dies de la troballa, un dels seus protagonistes, Celestino Fernández Bustillo, va morir en un accident de muntanya, fet que va motivar que rebategés la cova del Pozu'l Ramu com cova de Tito Bustillo.




L'accés es realitza en l'actualitat per una galeria artificial oberta per al citat fi tancada per diverses portes per limitar al mínim el corrent d'aire exterior per tal de no danyar les pintures.  







El tiquet de l'entrada inclou l'accés a la Cova de Tito Bustillo, La Cuevona de Ardines i al centre d'art rupestre Tito Bustillo, a on podrem veure reproduccions de les pinturas que no hem pogut admirar a la cavitat, panells interactius didàctics, un monogràfic sobre el descubriment i diferents exposicions sobre el tema.

Tot i que en la cavitat existeixen diverses Galeries amb pintures (veure esquema topogràfic) no us feu il · lusions la visita es limita a un passeig per les galeries de la cova amb certa abundància d'espeleo temes, però les pintures que veurem es limitaran al panell Principal i limitada en el temps a 20 minuts per salvaguardar la "salut" de les pintures.




  
 La cova es va declarar patrimoni cultural de la humanitat, pel comite mundial de la UNESCO conjuntament amb tot l'art rupestre Paleolític de la Regió Cantabrica, el 8 de Juliol 2008.


 









Totes les fotos d'interior estan extretes de la web de la cova degut a la prohibició de realitzar-les durant la visita.