dimarts, 23 de setembre del 2014

CUEVONA DE ARDINES









Després de superar uns 150 esglaons arribem a la boca de la cova, al entrar accedim a una gran sala en rampa, totalment equipada amb esglaons aproximadament 150 més de fusta, baixem a mitja alçada de la sala on trobem una  plataforma aquesta també equipada amb fusta, doncs la cavitat es aprofitada per la realització de diferents actes del municipi: Concerts, presentacions, etc.


 Des de  aquí veiem la part mes profunda de la sala i podrem observar en el sostre un altre punt d'accés a la gran sala en forma d'ampli diàclasi, aquest habilitat en l'actualitat com a claraboia equipada inclòs amb persianes per tal de deixar o no passar la llum en funció de les necessitats de l'acte que es celebrin en ella.





Un es pot preguntar com es que estan aquesta cavitat tan aprop de la de Tito Bustillo  ( separada tan sols per 150 esglaons ) no te cap utilització arqueològica? 

Bé, recordem dos dades importants, primer l'accés a Tito Bustillo es realitza per una galeria artificial creada a tal efecte, la boca natural estaria ubicada a l'extrem opossat de la galeria molt proper al mural principal i  raó colgada per un enfonsament, el descobriment de les pintures es va realitzar per el Pozu´l Ramu.

 La Cuevona de Ardines : Tot i tenir vestigis clars de haver sigut utilitzada com abrig, no es contempla com a punt d'interès arqueològic, doncs  ( segons les explicacions del nostre guia )    es coneguda de fa molt de temps , ha sigut objecte d'espoli de restes sense cap mena de rigor, utilitzada com a comuna en l'època hippie i no quedaria res al seu lloc original...


Tot i així per les boniques formacions que presenta i degut a que l'entrada està inclosa en el preu de Tito Bustillo paga la pena fer un cop d'ull, si no fos així, com a mínim jo,  no pagaria per visitar la cavitat...



Totes les fotos d'interior son extretes de la web de Ribadesella Turismo