dimarts, 6 d’octubre del 2015

CUEVA CULLALVERA ( visita turística )

PARTICIPEN: ANA, ANTONIA, JORDI ESPINOSA, XAVIER.









Fa quatre dies, quan vaig fer, la meva primera campanya a Cantàbria, revisió topogràfica del sistema Garma ciega / Cellagua i prospeccions a la recerca de noves cavitats en el Mortillano amb companys del que en aquells dies era el meu grup, el CE Gelera, aquesta cavitat no tan sols era d'accés lliure sinó que era lloc per apropar-se passejant a prendre la fresca de la boca, en les jornades de descans a Ramales de la Victòria, l'amo de la casa propera utilitzava l'ample galeria de la boca per desar el remolc del seu tractor.




 En aquesta foto podeu veure el que subscriu (segon per l'esquerra), amb alguns companys del CE Gelera i uns quants amics de Ramales de la Victòria a la boca de la Cullavera en un dels passeigs que us comentava. ( foto  Ferran Mendez, cedida David Balart )


En altres ocasions, alguns de nosaltres ens endinsàvem en ella per tal de fer un passeig Espeleològic d'un Kilòmetre,  si fa no fa que ens portava fins a una galeria lateral on es troba una la petita sala on es podien contemplar la representació rupestre d'uns Cavalls, als que lamentablement algun des cereberat va pintar amb fum de carburer,  un pistoler ... En  aquell moment,  eren una de les pintures localitzades a mes distància de la boca de tot Cantàbria.
 


  Aquí, en segon terme, amb uns companys del CE Gelera,  preparant-nos per entrar fins el sifó terminal, al fons podeu veure el remolc esmentat (foto Emili Cubells QPD, cedida per Carles Castro)































 

  FOTOS JORDI

 

























 



La cavitat indicis d'ocupació del Paleolític Superior. Les manifestacions rupestres daten del Magdaleniense Mitjà / Superior (uns 13.500 anys d'antiguitat).

Encara que va ser assenyalada arqueològicament, el 1906, per L. Serra, les manifestacions rupestres van ser reconegudes en 1954 per un equip dirigit per J. Carballo. Recentment s'han trobat noves figures. Al vestíbul de la cova ia principis de segle, va ser trobada una agulla del Paleolític Superior. 

A més conserva dos petits testimonis aïllats al vestíbul. En diversos punts de la cova s'han trobat manifestacions. Les primeres, situades a uns 120 m. de la boca. A uns 700 m. de la mateixa hi ha una saleta lateral, elevada, on hi ha un panell amb pintures. Aproximadament a 1 quilòmetre de l'entrada hi ha diverses figures negres en una saleta lateral elevada.
Les últimes representacions, situades a uns 1.100 m. de la boca, el constitueix un panell de puntiformes vermells. Aquestes últimes manifestacions són les més profundes localitzades en una cavitat de la Regió Cantàbrica. Les primeres manifestacions són pintures vermelles, molt esborrades. A la galeria situada a uns 700 m. de la boca hi ha un gran panell de pintures vermelles i negres, amb signes complexos i punts, destacant la presència de fileres de claviformes en vertical, vermells i negres, amb protuberància superior.

A la galeria lateral situada a 1 quilòmetre de la boca hi ha un conjunt de cavalls complets, de grans dimensions, destacant un, ben conservat, amb especejaments en el cos. Són de color negre. A uns 100 m. d'aquest hi ha un panell amb punts de mida petita i taquetes, de color vermell.
 










ENLLAÇOS WEB

 HORARIS I TARIFES

CULTURA CANTABRIA

CUEVAS PREHISTÓRICAS DE CANTABRIA




VÍDEO DE LA TRAVESSA