dimecres, 8 de maig del 2013

DIETA PRE, PER I POST EXPLORACIÓ ( NUTRICIÓ PART I )


ISOSTAR POWER TABS NARANJA

1. DIETA PRE, PER I POST EXPLORACIÓ

Dinarem 2 o 3 hores abans d'entrar, de forma lleugera i amb poca aigua (per evitar excé de pes corporal). 
  
Una dieta equilibrada ha de tenir un 15% del valor calòric en proteïnes, 30% en lípids i 55% en glúcids, però durant la pràctica esportiva dels glúcids s'han d'augmentar fins al 60 - 70%. Si es vol fer una càrrega de glúcids prèvia a l'esforç, es farà en el menjar antepenúltima l'esforç, restringint fins a equilibrar la dieta en les altres àpats del dia.
Les necessitats energètiques durant una exploració varien amb el pes del subjecte, entre 150 i 600 quilocalories per hora (de dona de 50 kg de pes a home de 90 Kg), estimant-se per un subjecte medi (home de 70 kg) en 400 kcal. per hora d'exploració. Això ens obliga a prendre de 750-1250 kcal. cada tres hores. 



Vegem com hauríem planificar una activitat espeleològica de 10 hores de durada i alt
nivell d'activitat, des del punt de vista dietètic:


Coloridas frutas confitadas en un recipiente de vidrio aislado en blanco Foto de archivo - 13819255
 

 Durant les primeres 6 hores anirem prenent aliments molt energètics, com cereals, pa, pastes, fruites gebrades, però mai més de 400 g cada vegada, per no disminuir la absorció intestinal d'aliments.

 




 Farem un dinar de 750-1250 kcal., Prenent poca aigua per no augmentar el volum de la digestió, a les 2 o 3 hores d'iniciar l'activitat.

Beurem amb freqüència però menys de 200 cc cada presa, per la mateixa raó ja exposada, procurantrant que la beguda tingui un sucre polimeritzat (fructosa, maltosa, beguda defruita amb cereals) i no prendrem productes que continguin glucosa o sacarosa (sucre, caramels, pastilles "glucodulco").



perquè s'absorbeix molt ràpidament i en arribar massivament a la sang indueix una producció ràpida d'insulina amb la qual cosa baixa el nivell de glucosa en sang als pocs minuts. Això portarà com a conseqüència que, després d'una molt breu eufòria, ens passarà un fatal decaïment difícilment recuperable.



En les últimes 4 hores agafarem gairebé exclusivament aigua amb sucre polimeritzat, doncs ja no donará temps a que assimilem els aliments energètics abans que sortim a l'exterior i només ens proporcionarían pes mort.  
Un cop a l'exterior beurem amb abundància, ja que serà difícil que hàgim pogut beure tot el necessari.  
Es procurarà no prendre moltes proteïnes, sobretot d'origen animal, ja que el metabolisme estarà sobrecarregat de restes proteics procedents del desgast muscular. Al dia següent sí podem incrementar la ingestió proteica.  
Les begudes alcalines (bicarbonatades) ajuden a neutralitzar els àcids produïts durant l'esforç (causants de les "agulletes").