dilluns, 20 de maig del 2013

REPARACIÓ DE PETATES DE PVC



Un dels elements que pateixen un gran deteriorament en la espeleologia és la motxilla. Aquestes, si són específiques espeleo, solen estar construïdes en PVC flexible, i encara que es tracta d'un material bastant resistent a l'abrasió, acaba per patir danys. Aquests desperfectes poden ser reparats si comptem amb el material adequat.


 Deterioraments com els que s'aprecien en aquesta fotografia, són fàcilment reparables, augmentant la vida útil del nostre material






Per posar pegats als forats de la nostra motxilla necessitarem:

     Un dissolvent de PVC: preferentment ciclohexanona, disponible en drogueries industrials.
     Material per posar el pegat: TEXAIR o LONA DE PVC.
     Un assecador.

La reparació amb aquests elements és senzilla:

     Netejarem bé el lloc a reparar perquè no quedin restes de fang, brutícia o qualsevol altra substància que dificulti l'enganxat.
     Tallarem un tros de Texair que cobreixi el desperfecte i li donarem un contorn arrodonit per evitar que quedin cantonades per les pugui desenganxar més fàcilment.
     Donarem a ambdues parts, motxilla i pegat de Texair, dissolvent amb un pinzell de manera que quedin ben impregnades.
     Unirem les dues parts i aplicarem calor amb l'assecador de cabell al mateix temps que anem pressionant les dues parts, l'evaporar el dissolvent les dues parts quedaran soldades.

En zones planes en molt senzill, en corbes simplement és qüestió de cura i paciència per anar enganxant a poc a poc el "pegat".
Com avís, cal treballar en un lloc ventilat oa casa amb les finestres obertes ja que aquests dissolvents són altament inflamables i perillosos per inhalació.