dilluns, 29 d’abril del 2013

STOP VS SIMPLE PETZL

Des de la seva arribada al mercat, en els últims vint anys, el descensor STOP D 09, va dir que "el gran blau", en referència al seu color, sinó també, més pejorativament perquè sovint ha sigut menyspreat per alguns i objecte de crítiques injustificades.
No obstant això, en algunes asociacions és el que s'utilitza desde fa molt temps, els clubs més tradicionals,utilitzan el històric de Petzl, el Simple D 04, i són ells els que semblen tenir encara les mateixes probabilitats


 Aquest escrit no és pagat per l'empresa que produeix el STOP D 09  però volem reflectir les experiències  de vint anys d'ús en el nostre club,  en totes les circumstàncies, per centenars de nens i veterans han passat per l'empunyadura d'acer

 verticals de més de 100 m, corda bruta, enganxósa, gelada de 9 o 12 mm ... 

, puc testificar el valor del producte no hi ha un altre, de moment, més potent i versàtil




 En benefici de el SIMPLE D 04

El preu quasi 50€ de diferència, la lleugeressa 80 Gr tot i que aquest no es gaire notori doncs en una persona de 80 Kg. que es la mitjana es 1/1000, la dificultat de canviar el sistema de devallada, la possició, jugan a favor del SIMPLE D 04.


Però quan un recorda que un obrir i tancar d'ulls inserin un mosquetó en el ull de la politge del derrera, deixará el STOP D 09 convertit en un SIMPLE, fins que en la propera parada retirem el mosquetó.


  









A continuació, anem a veure els beneficis reals del STOP D 04




1) Las seves politges / rodets són d'acer ... que dura molt més que la simple duralumini, fins i tot si són retornables per a una segona vida.

2) Es fa molt fàcil elevació extra sense cap tipus de maniobra particular (molt ràpidament) i sense bloquejadors de conversió (sense fatiga, sense pèrdua de temps, sense risc d'error).


 3) Que s'aturi l'espeleòleg en cas d'emergència, fatiga o desmai  tot i que tot el solt, s'atura. Parlem de perill en cas de tensió en el mànec i deixar anar la corda a l'hora però amb un devallador simple, lliure cauria també!
 
4) Per a un purista , la superioritat de la màquina, amb els seus petits però multiples avantatges serria ja un motiu suficient per tal de prendre la decissió.



5) No hi ha necessitat de clau de bloqueig a cada maniobra si es té la precaució de lligar un nus a la punta de la corda. Si es prefereix guardar la precaució  de fer la clau clàssica, aquesta és més fàcil de fer amb el mànec  què amb el mosqueto, perquè relaxat o no, tot i que s'escapi la corda al desferla no cauriem.
 
6) És molt més convenient com al fre de carrega o com a tensor de retorn en tirolines.


7) Més segur per asegurar Escalada.


Un inconvenient apreciat per el traductor de l'article ( Xavier ):  

Dir que amb càrregas importants, 123kg (corroborat per la meva persona ) i amb cordes de 9'5mm. ( fina 9'5 mm de Kordas, amb poc us ) llisca, el sistema de parada,  molt poc a poc,  peró llisca.