dilluns, 29 d’abril de 2013

STOP VS SIMPLE PETZL

Des de la seva arribada al mercat, en els últims vint anys, el descensor STOP D 09, va dir que "el gran blau", en referència al seu color, sinó també, més pejorativament perquè sovint ha sigut menyspreat per alguns i objecte de crítiques injustificades.
No obstant això, en algunes asociacions és el que s'utilitza desde fa molt temps, els clubs més tradicionals,utilitzan el històric de Petzl, el Simple D 04, i són ells els que semblen tenir encara les mateixes probabilitats


 Aquest escrit no és pagat per l'empresa que produeix el STOP D 09  però volem reflectir les experiències  de vint anys d'ús en el nostre club,  en totes les circumstàncies, per centenars de nens i veterans han passat per l'empunyadura d'acer

 verticals de més de 100 m, corda bruta, enganxósa, gelada de 9 o 12 mm ... 

, puc testificar el valor del producte no hi ha un altre, de moment, més potent i versàtil
 En benefici de el SIMPLE D 04

El preu quasi 50€ de diferència, la lleugeressa 80 Gr tot i que aquest no es gaire notori doncs en una persona de 80 Kg. que es la mitjana es 1/1000, la dificultat de canviar el sistema de devallada, la possició, jugan a favor del SIMPLE D 04.


Però quan un recorda que un obrir i tancar d'ulls inserin un mosquetó en el ull de la politge del derrera, deixará el STOP D 09 convertit en un SIMPLE, fins que en la propera parada retirem el mosquetó.


  

A continuació, anem a veure els beneficis reals del STOP D 04
1) Las seves politges / rodets són d'acer ... que dura molt més que la simple duralumini, fins i tot si són retornables per a una segona vida.

2) Es fa molt fàcil elevació extra sense cap tipus de maniobra particular (molt ràpidament) i sense bloquejadors de conversió (sense fatiga, sense pèrdua de temps, sense risc d'error).


 3) Que s'aturi l'espeleòleg en cas d'emergència, fatiga o desmai  tot i que tot el solt, s'atura. Parlem de perill en cas de tensió en el mànec i deixar anar la corda a l'hora però amb un devallador simple, lliure cauria també!
 
4) Per a un purista , la superioritat de la màquina, amb els seus petits però multiples avantatges serria ja un motiu suficient per tal de prendre la decissió.5) No hi ha necessitat de clau de bloqueig a cada maniobra si es té la precaució de lligar un nus a la punta de la corda. Si es prefereix guardar la precaució  de fer la clau clàssica, aquesta és més fàcil de fer amb el mànec  què amb el mosqueto, perquè relaxat o no, tot i que s'escapi la corda al desferla no cauriem.
 
6) És molt més convenient com al fre de carrega o com a tensor de retorn en tirolines.


7) Més segur per asegurar Escalada.


Un inconvenient apreciat per el traductor de l'article ( Xavier ):  

Dir que amb càrregas importants, 123kg (corroborat per la meva persona ) i amb cordes de 9'5mm. ( fina 9'5 mm de Kordas, amb poc us ) llisca, el sistema de parada,  molt poc a poc,  peró llisca.