dijous, 6 d’octubre del 2016

SISTEMA DE LA GANDARA


 Durant les vacances d’estiu tenim ocasió de visitar un petit tros de “El Sistema de la Gàndara”. Actualment, i si no ha canviat res els darrers dies, te uns 106 km. de recorregut, -814 de profunditat i 4 boques d’accés al sistema.

 


Entrem per la boca de la Gàndara i que està a pocs metres de la carretera que va des de ARREDONDO direcció al PORTILLO DE LA SIA, just a l’encreuament a LA GANDARA.





Boca Artificial:

Datum E50  
ZONA:  30T 
X:0452465  Y:4782348 
alt.: 707



 

  



Entrem per la petita boca, que fa pocs anys va estar desobstruïda i per on bufa una fortíssima i gèlida ventada.

 

Ens trobem amb una gran sala en forta pendent  i que desprès es converteix en unes amplies i còmodes galeries.

Trobem alguns trams baliçats  per la campanya que està portant a terme la Federació Càntabra, per tal que tots els espeleòlegs utilitzin els mateixos camins i poder preservar les coves en la mesura que sigui possible.


Salvem uns pous amb uns passamans ja instal·lats i arribem fins “El Delator”, un llarg meandre d’uns 300 mts. per on has d’anar encongit i en cap moment et pots posar de peu.

Després de mes galeries, arribem a la delicada davallada al Pou de 40 mts. per el perill de caiguda de blocs.

 


































Avancem per unes galeries, on trobem algunes cordes fixes que ens ajuden en petits ressalts fins arribar al nostre objectiu que es “La Sala del Angel” amb la seva impressionant cascada d’aigua.










Parem un moment a un racó de la sala, on hi ha unes increïbles formacions totalment horitzontals i anem una mica mes enllà, per unes galeries plenes de blocs per on es mes difícil avançar i arribem fins “El Contra Rio”, on donem per finalitzada l’exploració i tornem enrere desfent el mateix camí.








Per fer aquest recorregut, sense pràcticament cap aturada, estem unes 7 hores, i sortim amb ganes de tornar-hi en quan tinguem una propera ocasió.

Fotos. Juli Serrano
Text. Montse Roca