dilluns, 22 d’abril del 2013

BAGUES D'ANCORATGE

 l'Escola Francesa d'Espeleologia ha realitzat una campanya de test dirigida a calcular i comprovar la força de xoc que rebria un espeleòleg a través de diferents caps d'ancoratge utilitzats, davant factors de caiguda diferents.

Ha comparat caps d'ancoratge comercials com el cap d'ancoratge Spélégyca de Petzl, les cordes cosides com la Jane de Petzl, prototips cosits de Camp amb cordes dinàmiques de 11 mm. Enfront dels caps d'ancoratge tradicionals formats per corda dinàmica de diferents diàmetres i diferents acabats en nusos.


 LA MILLOR OPCIÓ: Corda dinámica de  9mm amb nús as de guia en el centre i triples pescadors a las puntes






 Com a conclusió a falta de la traducció total del document podem indicar les següents:


conclusions ESOCAN


-el millor per als caps d'ancoratge és la corda dinàmica, de 9 mm. i amb nusos de vaca en els tres punts. La corda de 10 mm no influeix en els resultats i la diferència entre el nus de 8 i el de vaca és insignificant (2 per cent de diferència a la tracció lenta).
-el més perillós són les cordes o cintes cosides pels dos extrems (el que porten els bombers), així com la clàssica Energyca que ara de flama Spelegyca



Conclusions generals (Escola Francesa Espeleo)Els caps d'ancoratge enterament manufacturats, que es troben actualment al mercat, ja siguin simples o dobles, simètrics o asimètrics, no són adequats per a la pràctica de l'espeleologia ni per als treballs verticals. Els caps constituïts a base de cintes cosides, molt estesos entre els espeleòlegs com en els treballadors, concretament poden constituir un perill. En efecte, els assajos han demostrat que la força de xoc en factor 1 pot sobrepassar els 1500 daN (assaig 6) mentre que la tolerància a nivell de normes europees per als equips de treball està fixat en 600 daN.De tota manera és possible utilitzar productes manufacturats unint l'arnès amb un nus, el qual fa les funcions d'amortidor, convertint d'aquesta manera en acceptable la força de xoc en factor1. En efecte, diferents fabricants proposen trams de corda dinàmica amb les extremitats cosides. Per tant és molt fàcil amb un tram de 150 cm. de longitud, muntar un cap d'ancoratge asimètric amb les característiques adaptades, tant a l'espeleologia com als treballs verticals. La unió pot fer directament al punt de l'arnès mitjançant un nus en vuit, un nus simple (conegut com a nus de vaca) o un nus ballestrinque.Els caps realitzats amb corda dinàmica i nusos en els extrems obtenen els millors resultats des d'un punt de vista de l'amortiment de la caiguda. No és significativa la influència del diàmetre ni del trenat de la corda, en aquesta força de xoc. Igualment, els resultats són semblants ja sigui amb els nusos bé o malament realitzats, és a dir, quan es creuen les cordes (malament "pentinats"), o quan els nusos han estat, o no, bé atapeïts anteriorment. A més, aquesta configuració permet adaptar la longitud dels caps a la morfologia del practicant. Del costat de l'arnés, com per als caps mixtos, es pot escollir entre els nusos de vuit, vaca i fins i tot ballestrinque. Del costat del mosquetó, la terminació es pot realitzar mitjançant un nus de vuit o un de vaca, però també amb un nus de "medi pescador doble". Aquest nus, cada vegada més utilitzat pels espeleòlegs, té l'avantatge de bloquejar a mosquetó del cap en la seva posició correcta i és segur. D'altra banda és el nus que obté els millors resultats, tant en els assajos de tracció lenta com en els assaigs dinàmics.Una dels ensenyaments d'aquesta campanya d'assaigs és que la hipòtesi del factor de caiguda com a únic model, no és suficient per mostrar la força de xoc pel que fa als caps d'ancoratge. En concret són els nusos els que absorbeixen la major part de l'energia acumulada durant la caiguda i podem observar, amb configuracions idèntiques, que les forces de xoc són inversament proporcionals als factors de caiguda.

De tota manera, es pot continuar ensenyant que amb els caps d'ancoratge no cal situar-se per sobre del punt d'ancoratge, situació que té l'avantatge de ser fàcilment identificable. Els assajos realitzats amb configuracions més desfavorables han donat, en efecte, forces de xoc molt més enllà del que pot acceptar el cos humà i, amb material usat, s'han observat trencaments de caps des de la primera caiguda.Finalment hem de lamentar que els últims textos reglamentaris, i en particular l'article R. 233-13-20 del codi laboral (afegit per decret l'1 de setembre de 2004) no es recolzin en la força de xoc i el límit de 600 daN. Aquest últim estipula que: "... la protecció dels treballadors ha d'estar assegurada mitjançant un sistema de detenció de caiguda apropiat, que no permeti una caiguda lliure de més d'un metre o limitant, en les mateixes condicions, els efectes d'una caiguda de major altura. "; quan els assajos han demostrat que una caiguda de menys d'un metre pot generar una força de xoc superior als 1500 daN.