dimecres, 26 de febrer del 2014

AVENC DEL BRUC I


A la història de les exploracions garrafenques tenim dos punts no gaire clars als quals de moment no s’ha donat cap explicació convincent. El primer, el suposat esfondrament del tercer pou de la Ferla. El
segon, la suposada existència del llac terminal al Bruc.
















































Per més que observis el segon pou no es veu cap indici de la possible existència d’un llac a èpoques recents, ni a les parets ni al terra. A més, la base està ocupada per una acumulació de pedres que algú ha intentat desobstruir aconseguint aprofundir uns metres. Un terreny així no podria retenir l’aigua, perquè, possiblement, la cavitat continua però nosaltres no podem passar. A més, les filtracions i degotalls al pou final són importants, però aquesta aigua no s’acumula, continua cap avall filtrant-se entre els blocs.
 També és possible que la percepció que va tenir Font i Sagué hagués estat alterada per altres problemes com el cansament, la manca d’il·luminació, la tensió del moment... baixar un pou com el del Bruc amb els recursos de l’època seria una tasca realment emocionant, i considerant a més, la idea que existia a l’imaginari popular sobre els avencs, més encara. Algunes estimacions de fondàries realitzades en aquell temps han estat més que optimistes, el mateix podria haver passat amb l’esmentat llac. Més toll que llac, en tot cas.
 El 24 de juliol de 1898 Norbert Font i Sagué davallà per primera vegada l’avenc del Bruc. Durant aquesta exploració Font va descendir un primer pou de 98 metres per una feixuga escala de corda i fusta. Un cop al fons, i després de seguir una galeria en pendent descendent els exploradors es trobaren davant una nova vertical. Font començà a davallar aquest nou pou, quan va arribar a la fi de l’escala, dempeus a l’últim graó, va encendre un llum de magnesi i just per sota d’ell va observar, majestuós, un llac d’aigües tranquil•les que en reflectien la seva imatge, al no disposar de material per a navegar per llac, l’expedició es retirà tot efectuant una topografia del lloc i deixant constància de la descoberta per a les generacions posteriors.



 
A banda de tot això, el Bruc és un dels pous més carismàtics del massís, al qual sempre em fa gràcia tornar. I l’he visitat un munt de vegades ja. El passeig val la pena, encara que vagis carregat. 

 

TEXT I FOTOS : JORDI DE CABO