dimarts, 16 de juny del 2015

INICIATIVA CANAL 7 - 7 RÀDIO EN MUNTANYA



Iniciativa Canal 7 subtó 7 a Seguretat en Muntanya





La Iniciativa  Canal77PMR pretén augmentar la seguretat de totes aquelles persones que realitzen activitats a la muntanya portant una petita emissora / walkie sense llicència que poden adquirir a qualsevol gran superfície o per Internet.

 S'ha establert un canal únic de comunicació (Canal 7 i subtó 7), ja que si fem servir diferents canals, perd tot el sentit.



 La iniciativa consta de tres premisses:



 1) Coordinació dins del mateix grup de muntanya: A senderisme permet la comunicació entre el primer i l'últim evitant que els primers es separin molt dels més endarrerits. En cas de necessitat es pot contactar amb el primer per rebre ajuda. En escalada, permet la comunicació entre el primer i el segon de la cordada, evitant possibles confusions i accidents. En descens de barrancs permet determinar quan hi ha la corda lliure.



 2) Prestar o rebre ajuda d'altres grups muntanyencs que estiguin en les rodalies: En cas de necessitar ajuda urgent, a l'tots estar en el mateix canal podem prestar / rebre auxili de grups que estiguin realitzant activitats en les rodalies.



 3) Comunicació directa amb els Grups de Rescat: En el cas que hàgim demanat auxili als grups de rescat pels mitjans habituals, aquests podran contactar amb nosaltres en la seva aproximació al lloc, i els podran ampliar la informació i / o guiar amb més precisió.



 La Guàrdia Civil anuncia en el seu fullet la freqüència 146.175 Mhz, molt estesa en el seu ús pels refugis d'Aragó, però aquesta és només possible utilitzar si tenim emissora i llicència per operar aquests equips, a més de ser membres de la REMER. En cas afirmatiu, els equips actuals permeten posar ambdues freqüències, sent la iniciativa # Canal77PMR complementària ja que aquesta última és d'ús lliure i sense llicència (446.08125 MHz subtó 85.4).

Aquesta iniciativa no pretén modificar el procediment habitual d'alerta davant d'emergències ni tampoc substituir al telèfon mòbil, únicament pretén donar a conèixer una eina més que aporta seguretat en muntanya.


ENLLAÇ A LA WEB DE LA INICIATIVA


Com neix la iniciativa Canal 7-7?

La iniciativa es crea de manera espontània durant la recerca de l'esportista Tenerife Victor Teni l'1 de gener de l'any 2014 al Parc Nacional del Teide (Tenerife), on es creen grups de recerca multidisciplinars formats per Guàrdia Civil, Exèrcit de Terra, UME, protecció Civil, Bombers i muntanyencs liderats per la Federació Tinerfeña de Muntanyisme (www.fedtfm.es). La coordinació de 250 persones cada dia de diferents àmbits va ser molt complicada i es va decidir unificar les comunicacions amb equips PMR446. En els primers dies es van utilitzar als 12 walkies que disposava la Federació Tinerfeña, perquè en els successius dies, la gent portés els seus propis equips que tenien a casa o fins i tot se'ls arribessin a comprar ja que eren eina fonamental de coordinació.


Iniciativa presentada al Congrés Internacional de Muntanyisme Cim 2015